Stichting Dodenherdenking Leiden

 

...een volk dat voor tirannen zwicht,

zal meer dan lijf en goed verliezen,

dan dooft het licht.

 

H.M. van Randwijk
(1909 -1966)

Andere herdenkingen in Leiden

 

 

Oorlogsmonument en herdenking in de Kooi

Ook in De Kooi verrees een oorlogsmonument. Van 15 op 16 mei 1944 voerde de Sicherheitspolizei bij een razzia in die buurt 29 familieleden/huisgenoten van verzetsstrijders weg. Van hen kwamen er na de bevrijding maar zeven terug.

Het monument herinnert aan deze tragedie. Dit betrof vrijwel allen bewoners en medewerkers van de woningcorporatie ‘De Eendracht’. Haar opvolger, woningbouwvereniging ‘De Sleutels’, organiseert de jaarlijkse herdenking op 4 mei. 

Stille tocht vanaf de Baptistenkerk naar het monument.

Met toespraak van De Sleutels-directeur.

Taptoe, twee minuten stilte en kranslegging.

 

 

 

HERDENKING JODENVERVOLGING LEIDEN 

Voor nadere info: 

Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden,

Truus de Haan, voorzitter
Arno Hanssen, secretaris

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Monument en herdenking bij molen ‘De Put’.

In 1999 werd bij molen De Put een monument opgericht voor de Leidenaars die het leven lieten tijdens de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië.

 

 

Voor bijzondere momenten vraagt de gemeente onze hulp bij andere, eenmalige herdenkingen. Zo organiseerde onze Stichting in 2019 de eenmalige en speciale herdenking van de "vergeten bombardementen" op Leiden. Deze herdenking werd goed bezocht en was een mooie, leerzame en respectvolle bijeenkomst.

 

Ook het speciale herdenkingsproject "Levenslicht" werd door de Stichting Dodenherdenking Leiden ondersteund. Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Het Nationaal Comité organiseerde daarom, op landelijk niveau, dit project met het verzoek aan gemeenten, waar mensen werden weggevoerd naar de kampen, hieraan deel te nemen. "Levenslicht" zal daarna op verschillende plekken in de stad zichtbaar zijn en voor het laatst op 4 mei.

 

 
 

Gepubliceerd door: ICT4Free