Stichting Dodenherdenking Leiden

 

...een volk dat voor tirannen zwicht,

zal meer dan lijf en goed verliezen,

dan dooft het licht.

 

H.M. van Randwijk
(1909 -1966)

Herdenking 2019

 

Het programma voor 2019

Aanvang 4 mei 15.00 uur bij het monument Het Haagsche Schouw.

Op 4 mei worden traditiegetrouw ook de 51 jonge militairen herdacht, die bij het Haagsche Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Spreker is dit jaar is Joris Voorhoeve, voormalig minister van Defensie en voormalig fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Zijn toespraak leest u hier.

gastspreker 2019 Haagsche Schouw

De laatste veteraan en overlevende van deze ‘Slag om de Residentie’, de nu 98-jarige heer W.L. Witvliet, zal de namen van de 51 gestorven medestrijders voorlezen. De burgemeesters van Leiden, Oegstgeest , Voorschoten en Katwijk zullen bij de herdenking aanwezig zijn. Veteraan Witvliet

Muzikale medewerking verleent de Band of Liberation en C.O.V. Ex Animo, die sterke binding met het monument heeft. In 1941 werden – met toestemming van de Duitse bezetter – bij het monument bij Het Haagsche Schouw voor het eerst de Nederlandse militairen herdacht die in deze omgeving sneuvelden. Bij deze unieke herdenkingsgelegenheid mocht alleen het Leidse koor Ex Animo zingen. Het koor werd 100 jaar geleden opgericht als kerkkoor en hierdoor kon Ex Animo ten tijde van de bezetting doorgaan, omdat aansluiting bij de zogeheten Duitse Kulturkammer niet verplicht was.

 Ex Animo

 

 

 

 

Na het welkomstwoord door Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden, worden de namen van de gevallenen voorgelezen, gevolgd door de toespraak van Joris Voorhoeve. De bijeenkomst wordt besloten met twee minuten stilte, het Wilhelmus, een bloemlegging en défilé.

 

 

 BOL

 

 

 

Gepubliceerd door: ICT4Free